15.8.04

boekenpluim

Ik heb sinds kort een veertje van een sperwer, een veertje met rossig uiteinde van een volwassen mannelijke sperwer. Het zit tussen bladzijde 92 en 93 van mijn Fågelguide en ik ben er trots op.

Dat is een voorbeeld van een extraatje voor mensen die bibliotheekboeken lezen. Soms zitten er cadeaus tussen. Bijvoorbeeld een sperwerveertje tussen bladzijde 92 en 93 in de ANWB vogelgids van Europa, of leuke bladwijzers met winkellijstjes of mysterieuze getallen; voer voor fantasie en verhalen. Gratis en voor niets en om opnieuw te gebruiken. Het geeft je leeservaring extra geschiedenis.
Soms zitten er ook leessuggesties tussen boeken: bibliotheekbriefjes met de andere boeken van een vorige lezer. Of inzichten: potloodstreepjes bij passages die lezers leuk of belangrijk leken, soms zelfs met commentaren al dan niet zinvol. Potlood in boeken is - op voorwaarde dat het met mate is - bijna altijd leuk. Het is geschiedenis, het is intertekstualiteit, het is maatschappelijke inbedding, het is debat, het verdiept. Ik sta erg open voor toevoegingen in boeken, ben tolerant tot enthousiast. (Behalve voor ezelsoor-bladwijzers; martelstraffen hiervoor.)

Dus voor de eerste helft van augustus: dank aan de lezers van Johan Daisnes De trein der traagheid en dank aan de gulle vogelaar van de ANWB vogelgids van Europa. Pluimen voor iedereen!

Geen opmerkingen: