30.8.04

maar Rika, wat kon zaalger voor mij zijn?

La Esterella is 85 ondertussen en ze maakt deel uit van het beste poëzie-performance-duo dat ik ooit aan het werk zag. 'We doeng ons best hei', zei ze gisteren op de Groenplaats tegen ons, Tom Lanoye, en een Rubens in brons. En dat dat heel goed is verdorie, haar best.

Poëzievoordrachten zijn wel eens saai; vaak kiest men (1) foute sprekers (2) foute gedichten of (3) foute omkaderingen. Doch - en hoera - niets van dat alles gisterennamiddag op de Groenplaats in Antwerpen alwaar Tom Lanoye en La Esterella een poëtisch gelegenheidsduo vormden. Ze stelden er De kathedraal antwoordt voor, het gedicht waarmee de kathedraal (aha) antwoordt (aha!) op de liefdesverklaring van de Boerentoren. Er werd gesproken met begeestering, gesproken met panache, gesproken met voldoende versterking voor een massa-evenement. Een gedicht met klank, een gedicht met ritme, een gedicht dat ook zonder de tekst op papier te begrijpen is, een gedicht dat de massa een hand durft rijken door humor en woorden als "poepke" en "sjokkedeizen". Een omkadering met muziek en woord, zonder saaie stukken, zonder overdaad. En wij, groot publiek met grote goesting, voelden dat het in de lucht hing: perfectie in 't Stad.

Lanoye en La Esterella combineren camp, kwaliteit en volksheid. Doelgroepen vermengen zich, wij gaan heen en vermenigvuldigen ons en iedereen wint. Lanoye bewijst zichzelf als overtuigende "externe stadsopsteller", de nogmaals verhipte La Esterella bezit met O Lieve Vrouwe Toren nog steeds het enige echte Antwerpse volkslied. Samen staan ze voor passie, humor en authenticiteit en wij mogen dat allemaal aanhoren, gratis en voor niks. Wij storen ons eens een keer niet aan de typische Antwerpse hoogmoed, zetten de angst voor groepsdwang nog eens aan de kant, en willen zelf weer Antwirps klappen, willen zelf wonen in de enige echte Vlaamse Metropool aan de Schelde. Optredens als dit houden naties bij elkaar, scheppen trots en eendracht. Welja, waarom niet: vrede, wijsheid en geluk. Daarom dank aan iedereen die deze lekkere brok buiten de muren van het Plantijn en Moretus Museum hielp houden en aan een groot publiek schonk. Daarom leve abc2004. Daarom leve de cultuurmarkt. Daarom leve Antwerpen en haar democratisch linkse regeerders.

Geen opmerkingen: