24.9.05

geen toeval

Er waren signalen – natuurlijk – maar die konden pas naderhand helemaal geduid worden, die spraken pas naderhand voor zich. Wie nu terugkijkt staat zelfs versteld dat hij het onophoudelijk flapperden van de hints rond zijn oren niet opmerkte, dat hij hun doordringende geur argeloos negeerde.

Zo was het dus natuurlijk geen toeval dat de Franstalige broer van Urbanus voor de eerste keer in maanden met zijn gezicht in de rijrichting op de trein naar Tongeren zat. Even ontoevallig was het dat ik donderdag de foute metro nam, dat de worsten op dinsdag al na 1 minuut helemaal zwartgeblakerd waren, dat broer op de fiets aangereden werd, dat ik maandagavond een half uur naar mijn blauwe vest moest zoeken en dat men containers vol zand op het Schumanplein neerplantte om een terroristische aanslag te ontmoedigen.

Neen, echt een verrassing was en is het niet maar toch meld ik u heden dat Dan Brown niet langer op één staat in Humo's wekelijkse Boeken-Top-10, samengesteld met de medewerking van meer dan dertig ´betere boekhandels´ in Vlaanderen. Meer nog: hij staat ook niet meer op twee. Hij staat slechts op drie! (en op 4 en op 8 natuurlijk) Kan u zich nog herinneren welke talen de zebra's spraken toen dat de laatste keer zo was? Allicht niet.

Wat moeten we dan lezen volgens de Vlaamse boekenkoper? Zwerm van Verhelst en Het spook van Toetegaai van Brusselmans. Dat het deze twee boeken zijn is natuurlijk ook geen toeval; u weet zelf ook wel waarom (u ruikt het, u hoort het geflapper). En evenmin zullen wij, u en ik, ervan opkijken als Peter van Petegem morgenavond wereldkampioen zal zijn, want ook dat hangt in de lucht. Het is namelijk allemaal geen toeval.

Geen opmerkingen: