18.9.05

over tellen

Toen Nedstat samen met een nieuwe naam, Webstats4u, ook een nieuw popupbeleid kreeg, vloog de teller dadelijk van het perenblog. Nultolerantie heet dat; tegenover popups èn tegenover afkortingen met "4" erin. Vorige week vrijdag installeerde ik drie nieuwe gratis tellers om Testaankoopgewijs even samen proef te draaien. Na de eerste week zijn er voorlopige resultaten.

  • Letsstat is een erg overzichtelijke teller voor wie Nedstat gewend is; hij lijkt net Nedstat want hij houdt net hetzelfde bij, in net dezelfde onderverdelingen, maar hij doet dat dan gelukkig wel zonder opdringerig blinkende reclame. Een nadeel is dat hij internationaal niet erg zijn best doet. Van de acht Amerikaanse bezoekers die ik volgens de andere tellers al had, telde Letsstat er geen enkele. Ook wordt het tellersymbooltje (door technische storingen?) wel eens vervangen door tekst. Voor grootverbruikers is er wel een pluspunt: de gratis versie telt tot 10.000 bezoekers per dag, maar dat zal mij, die twee anderen, en onze paardenkop worst wezen.
  • Statcounter ruilt het eenvoudige overzicht van Letsstat in voor een vat aan mogelijkheden. Een voordeel aan Statcounter is het onderscheid dat hier gemaakt wordt tussen pageloads, visitors en returning visitors. Bovendien kan je d.m.v. een cookie je eigen bezoeken uit de tellingen weren en worden er veel meer gegevens bijgehouden dan bij Letsstat; je kan de weg die bezoekers op de verschillende pagina's van je weblog afleggen helemaal volgen en zien hoe lang ze blijven hangen. Je kan makkelijk opzoeken wie hoe, wanneer en hoe vaak terugkomt, en wie echt wil kan zijn statistieken hier met één muisklik omzetten in een Excell-bestand. Je komt hier niet snel even naar je statistieken kijken, maar je komt hier gezellig doorklikken. Een nadeel is dat zoekmachines blijkbaar veel minder geregistreerd worden. Letsstat en Checkstat zagen tijdens de eerste dagen ongeveer twee maal zoveel bezoekers via zoekmachines en vonden ook bijna twee maal zoveel zoekwoorden, ook via search.msn.be en zoek.vinden.nl; statcounter kent voorlopig alleen Google. Niet onbelangrijk is verder dat Statcounter bij de gedetailleerde statistieken slechts rekening houdt met de honderd meest recente pageloads, en dat lijkt mij toch niet echt veel.
  • Checkstat staat zowat in het midden tussen de eenvoud van Letsstat en de overvloed van Statcounter. Ook hier het onderscheid tussen views, bezoekers en herbezoekers zoals bij Statcounter en de mogelijkheid om d.m.v. een cookie of ip-nummer je eigen bezoeken te laten negeren, maar alles blijft wel overzichtelijk op 4 pagina's geordend zoals bij Letsstat. Kon er bij deze teller wat meer doorgeklikt worden van - ik zeg maar wat - de bezoeker naar zijn referrer of technische details, dan was hij ideaal. Bij checkstat mag je tot 10.000 unieke bezoekers per maand hebben en dat is voor mij nog steeds ruim voldoende.

Een voorlopige balans: Letsstat valt af. (En Webstats4u komt niet terug; ik zag afgelopen week de mythische Nokia-popups ook echt verschijnen op jnnk en Cockie. Brr.) Nu moet ik nog kiezen tussen het compacte overzicht en het vlooi- en klikpaleis, maar dat is voor volgende week. En laat ons vooral niet uit het oog verliezen: websitestatistieken zijn compleet onbelangrijk.

Geen opmerkingen: