9.3.07

Grote Europese roman (1) - Opdracht

[door Koen Peeters, in maart 2007 te gast op het perenblog]

Een boek schrijven als een Great American Novel, vermomd als een Grote Europese Roman. Ik heb gegoogeld, die bestaat nog niet. Groots en episch moet die de geschiedenis van de Europese mensheid samenvatten, maar dan vanuit het kleine perspectief van mensen die werken of leven in Brussel.
Misschien moet iemand die roman schrijven als een periodiek systeem. Zoals de Italiaan Primo Levi dat ook deed: elk hoofdstuk een chemisch element. Ja, elk hoofdstuk van mijn roman moet gaan over een hoofdstad, alsof elke stad een chemisch element is in een vernuftig Brussels systeem.
Met personages die op zoek zijn naar de allesverterende liefde, veelbelovend en ongeduldig. Of juist voortgestuwd door hun eigen verleden en daardoor wijs en triest.

grote Europese roman in wording
En iemand moet de schoonheid van Administratie beschrijven, de erotiek van het zakenleven in Brussel. Samen met u, en op Europese wijze. In congrescentra, luchthavens en hotels zoeken wij hoe wij, vreemden, elkaar toch kunnen vinden. Hoe we er soms van houden elkaar niet te begrijpen. Hoe wij elkaar aftasten met handenvol taal. Hoe wij sommige geheimen alleen kunnen toevertrouwen aan mensen die wij nooit eerder zagen en nooit meer weerzien.

Geen opmerkingen: