30.7.05

enige info over mijn mobiele telefoon

[1] Ik maakte net 17 foto's van het schermpje van mijn gsm.

[2] Lief vindt dat ik een nieuwe gsm nodig heb; ik heb hem al sinds 2000 en de volledig opgeladen batterij houdt het in gesprek exact twee minuten uit. Als iemand mij thuis opbelt, wandel ik met mijn gsm naar het stopcontact waar de lader standaard ingeplugd zit, ik verbind alles met elkaar en ga dan op de grond zitten bellen. Als iemand mij elders opbelt, spreken we kort.

[3] In mijn telefoon zit stof. Je ziet het zitten door het schermpje. Het zouden grotendeels huidschilfers kunnen zijn. Waarschijnlijk is er ook oorsmeer. Twee haren zijn er, dat staat vast. En Karel, Karel is er ook.

[4] Gisteren vond ik nog een nieuw huisdier. Toen ik een sms lezen wou, zag ik achter het schermpje van mijn gsm een klein wit-beige beestje rondmarcheren, Karel. Het liep de randjes af, tegen de klok in. En zal ik u wat vertellen, het doet het nog steeds. Was het 2009, dan was mijn gsm hip; dan had heel porgressief Japan een tamagochi-sims-terrarium voor kerels als Karel in zijn telefoon. Maar het is vandaag, helaas, en dus is Karel ook voor mij een aanwijzing dat ik een nieuwe telefoon nodig heb.

[5] Misschien word ik high-tech afgeluisterd door de CIA.

[6] Hieronder mijn mooiste foto van Karel.En eentje van een naamloze fruitvlieg. Op een koordje.


29.7.05

Pierre Michon: 'Roemloze levens'

Na De hengelaars van Castelneau vorige maand, las ik net mijn tweede Pierre Michon: Roemloze levens. Die twee lijken wat op elkaar, stilistisch en inhoudelijk, en dat mag want ze zijn goed.

Ook in Roemloze levens schrijft Michon over kleine mensen onder kastanjebomen. Op bombastisch bloemrijke wijze en met lange wijdlopende zinnen, vol toevoegende tussenzinnen, zwelgend in puntkomma's, vertelt hij hoe het enkele onbeduidende mensen (u of ik of zelfs nog kleiner) vergaan is of zou kunnen zijn. De mensen zijn dan wel nietig, de sferen zijn groots, maar ook dat op kleine wijze en donkerbruin; dierlijk en koel en bemost vochtig. Het is geen boerenroman, maar je hoofd vult zich toch met vruchtbare humus en geploegde akkers, dampend in de ochtendmist.

Net als in De hengelaars van Castelneau lijdt het tweede deel van het boek wel onder de onnoemelijke kracht van de eerste helft. Eenmaal halfweg wordt de tekst zwakker. Hoe dat bij de hengelaars kwam, ben ik ondertussen vergeten, maar hier zit de ik-kan-niet-tot-schrijven- komen-en-drink-en-slik-te-veel-verhaallijn er voor heel wat tussen. Michon boeit mij vooral wanneer hij over anderen of over zichzelf als kind schrijft, minder wanneer hij zijn volwassen falen als schrijver verwoordt. De zelfrelativering helpt er niet bij.

Extra aanbeveling: wie echt wil, kan in Roemloze levens bliksem terugvinden. [En dat niet toevallig in de eerste helft, in het laatste echt geweldige hoofdstuk, dat over de broers Bakroot.] Amen.

Toch was de kleine niet onaangedaan, ik zag zijn dikke kin trillen; dezelfde regen of dezelfde tranen stroomden over hen beiden; en boven hun twee gezichten, die tegen de ruwe schaduw het onderspit dolven maar soms in een flits dezelfde krijttint vertoonden, woelde de wind twee eendere rattekoppen los. Alle twee de jongens leden onder dat spiegelspel. Ze leken op elkaar als broers. (p 85)
Pierre Michon Roemloze levens. Amsterdam: G.A. van Oorschot, 2001.

27.7.05

Ze gaan te ver! De schoften baden in mijn Kasteelbier! [Was ik haatdragend, ik nam een kikker.]

[En natuurlijk is hier geen fruitvlieg meer te zien. Stel je voor; eerst foto's nemen en dan de drank redden. Ik ben geen paparazzo, blond Kasteelbier is geen Lady Di.]

Sinds drie dagen hebben we gasten in huis: een kolonie fruitvliegen. [Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?]

25.7.05

Tour 2005

En de witte trui met de lichtgroene kroontjes voor de mooiste neologismen gaat naar Ludo Dierckxsens. Proficiat Ludo, je hebt hem dik en dun verdiend!

24.7.05

['Sneller, meisjes, sneller!' En ze sloegen ons op onze billen. Wij zakten bijna door onze spillebeentjes. Onze natte jurkjes plakten tegen onze dunne lijfjes. Maar we moesten verder. De bliksem verlichtte de hemel en de donder rommelde als de buik van de reus. (uit: Gerda Dendooven Soepkinders. Amsterdam/Antwerpen: Querido, 2005. p 16.)]

17.7.05

Een groet uit Parijs voor elk van u. [Alweer vakantie?] Ja. Alweer. [Mooi is dat.] Dat klopt; zeer mooi is dat.

15.7.05

[Het bliksemt, schichtige s in de hemel. Meteen volgt hard regengetik, ik sluit het raam, kleine letters o die akoestisch op het vensterglas verschijnen. Op de straat spatten de letters uiteen, de letters PLATSJ als in een stripverhaal. Morsig, weldadig vullen de letters de barsten in de grond, de riolen van de stad drinken het water en daar verschijnen de letters PLATSJ en PRESQUE FINI en EINDE. We moeten deze wereld lezen. (uit: Koen Peeters Het is niet ernstig, mon amour. Amsterdam: J.M. Meulenhoff, 1996. p 186.)]

14.7.05

[efvtfkåtkt] [14 juli 2005]

Je hebt het fotoproject Ett foto i timmen (in het kort ook wel EFIT). Het concept is simpel: op een afgesproken dag maak je elk uur een foto, en die zet je dan op je website:

Ett foto i timmen handlar om att, precis som det heter, ta ett foto i timmen. Det gör vi under en speciell dag. Sedan lägger Du ut fotona på Din hemsida och så kan Du kika runt på andras hemsidor och se vad de gjort under dagen.
Gelijktijdigheid, leuk. Maar 24 foto's op een dag (want als ik het doe, wil ik het goed doen) haal ik nooit. Daarom ontstond vanochtend het fotoproject Ett foto varannan timme (EFVT); om het uur dus. Later, rond een uur of 6, toen bleek dat ik sinds 2 uur geen foto's meer genomen had, werd het Ett foto varannan timme från klockan åtta till klockan tre (EFVTFKÅTKT). Dat maakt een viertal foto's per EFVTFKÅTKT-dag.

Het resultaat voor vandaag, 14 juli:

8.00u: een tas wordt volgeladen.

10.00u: gebouw F wordt gelokaliseerd.

12.00u: was wordt opgevouwen.

14.00u: een filter wordt ontstoft.

Nu moeten we enkel wachten op gemotiveerde mensen die het concept via een mooie website en slimme online-marketing willen verspreiden onder een grote internetgemeenschap. Voor de gelijktijdigheid, weet u wel. [Geduld is een schone deugd.] [Volgende EFVTFKÅTKT-dag is zaterdag 13 augustus.]

12.7.05

het nieuw realisme

Stichtte ik vanmiddag een café, het heette Het nieuw realisme. Het zou er rustig zijn en zeer interessant. Er zou iets gebeuren met twee schrijfmachines, fotokopies en wasco's. Dansen zouden we er niet doen, tenzij er mooie dames in de zaak zouden zijn, dat spreekt. Maar die zouden er natuurlijk voortdurend zijn, dat spreekt evenzeer. Fuck.

6.7.05

Er wordt weer meer gerookt in ons taalgebied; ik zie het, ik ruik het. Maar er wordt ook weer behoorlijk goed gelezen op de trein. Vanochtend nog, recht tegenover mij in de vierzit - ik kon haar aanraken maar bleef discreet - een dame met Life of Pi van Yann Martel. En daarnaast een dame met The curious incident of the dog in the night-time van Mark Haddon. Tegen de eerste dame wou ik zeggen: er spelen okapi's in mijn boek. Tegen de tweede dame wou ik zeggen: er spelen okapi's in mijn boek. Want [ik lees Conversaties met K van Koen Peeters]: er spelen okapi's in mijn boek. Okapi's! En ook filatelisten, Carl Linnaeus en het Afrikaans museum in Tervuren! Hoezee.
Zo. Nu kan ik op vakantie. Vijf dagen, oké?

4.7.05

een bescheiden bliksemarchief

Sinds 14 juni 2005 let ik tijdens het lezen op passages met bliksem erin. Minstens 107 titels wil ik hier verzamelen. Het is wat, ik weet het.

K. Abdolah: Het huis van de moskee
K. Abdolah: De boodschapper
K. Abdolah: De Koran
T. Ajtmatov: Dzjamilja
S. Alakoski: Svinalängorna
A. Alberts: De honden jagen niet meer
A. Alberts: De eilanden
A. Alberts: In en uit het paradijs getild
A. Alberts: Maar geel en glanzend blijft het goud
A. Alberts: Aan Frankrijk uitgeleend
A. Alberts: Haast hebben in september
A. Alberts: De vergaderzaal
A. Alberts: Inleiding tot de kennis van de ambtenaar
A. Alberts: Twee jaargetijden minder
A. Alberts: De Utrechtse herinneringen van A. Alberts
A. Alberts: Een kolonie is ook maar een mens
M. Amis: Het interessegebied
N. Ammaniti: Ik haal je op, ik neem je mee
Armando: Soms
E. Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
P. Aspe: De zevende kamer
P. Aspe: Het Dreyse incident
Y. Atilgan: De lanterfanter
S. Audeguy: De wolkenbibliotheek
P. Auster: City of Glass
A. Baillon: Een doodeenvoudig man
Bailly - Lapière: Agadamgorodok
J.A. Baker: De slechtvalk
G. Bakker: Jasper en zijn knecht
G. Bakker: Rotgrond bestaat niet
Baldakijn Boeken: De plicht roept
H. Barbusse: De hel
N. Barker: Darkmans
J. Barnes: Flauberts papegaai
S. Barnes: How to be a bad birdwatcher
K. Bayer: Het zesde zintuig. een roman
S. Beckett: Murphy
E. Beerten: Allemaal willen we de hemel
A. Beintema: Het waterhoentje van Tristan da Cunha
A. Beintema: Eilanden
R. Bijlsma: Mijn roofvogels
L. Binet: HhhH
A. Birney: De tolk van Java
T. Blacklaws: Jongen uit de Karoo
M. Boelgakov: De meester en Margarita
H. Boland: De zachte held
R. Bolaño: De wilde detectives
R. Bolaño: 2666
M. Bonné: IJskoude hemel
L.P. Boon: Mijn kleine oorlog
L.P. Boon: Vergeten straat
L.P. Boon: De liefde van Annie Mols
L.P. Boon: Als het onkruid bloeit
L.P. Boon: Maagpijn
L.P. Boon: Niets gaat ten onder
L.P. Boon: Zomer te Ter-Muren
L.P. Boon: Dorp in Vlaanderen
L.P. Boon: Memoires van de Heer Daegeman
L.P. Boon: Het jaar 1901
F. Bordewijk: De zigeuners
F. Bordewijk: Tijding van ver
P. Bourgeade: Het boekenparadijs
J. Boussauw: Vogels in volksgeloof, magie en mythologie
R. Bradbury: Farenheit 451
W. Brakman: De sloop der dingen
S. Brijs: De engelenmaker
A. Brodin: Smartast bland mesar
J. Brokken: Jungle Rudy
J. Brokken: Baltische zielen
G. Brooks: People of the book
J. Brouwers: Datumloze dagen
J. Brouwers: Joris Ockeloen en het wachten
J. Brouwers: De zondvloed
J. Brouwers: Winterlicht
R. Brulez: Sheherazade, of literatuur als losprijs
B. Bryson: A Short History of Everything
C. Bukowski: Pulp
A. Burgess: A Clockwork Orange
C. Buysse: Het recht van de sterkste
D. Buzzati: De woestijn van de Tartaren
L. Byron: De last van de wereld
A. Camenisch: Sez Ner
A. Camenisch: De laatste
D. Campert & B. Van Kooten: C'est la vie
R. Campert: James Dean en het verdriet
R. Campert: Nacht op de kale dwerg
R. Campert: Het leven is vurrukkulluk
R. Campert: Het gangstermeisje
R. Campert: Tjeempie! Of liesje in Luiletterland
R. Campert: Als in een droom
R. Campert: Hoe ik mijn verjaardag vierde
R. Campert: Waar is Remco Campert?
R. Campert: Over mijn vader
R. Campert: Een mooie jonge vriendin en andere belevenissen
R. Campert: Somberman's actie
R. Campert: Hôtel du Nord
K. Čapek: Oorlog met de salamanders
L. Caroll: De avonturen van Alice in Wonderland & Achter de Spiegel en wat Alice daar aantrof
R. Carver: Will you please be quiet, please
A. Ceelen: Aan mijn vrouw
A. Ceelen: Door de liefde toegetakeld
B. Chatwin: In Patagonië
B. Chatwin: De gezongen aarde
B. Chatwin: Anatomie van de rusteloosheid
J. Cheever: Bullet Park
R. Chirbes: Het schot van de jager
L.S. Christensen: De entertainer
L.S. Christensen: De halfbroer
J. Coe: Expo 58
J.M. Coetzee: Wachten op de barbaren
J.M. Coetzee: Disgrace
T. Cole: Open stad
Colette: Chéri
M. Condon: De forellenopera
J. Conijn: Piloot van goed en kwaad
J. Conrad: Hart der duisternis
J. Cortázar & C. Dunlop: De autonauten van de kosmosnelweg
P. Cossi: Med yeghern
M. Daane: Het spoor van Orwell
S. Dagerman: Het verbrande kind
R. Dahl: De GVR
R. Dahl: De tovervinger
A.H.J. Dautzenberg: Samaritaan
N. Davies: De koekoek
F. De Azua: De geschiedenis van een idioot door hemzelf verteld, of De inhoud van het geluk
H.P. De Boer & B. Van Garrel: Zalig zijn de schelen
De bonte wereld van A tot Z
C. Deborsu: Dag Vlaanderen!
H.G. De Cock: De kleine neurasthenicus
M. De Cock & S. Vanfleteren: Aller/Retour: de grenzen van fort Europa
S. De Coster: Held
L. De Haes: Tussen wolk en wak
P. De Jong: Lange dagen
O. De Jong: De wonderen van de heilbot
H. De Jonghe: Koppenbergblues
C. de Lautréamont: De zangen van Maldoror
G. Dendooven: Soepkinders
R. De Nooy: Zes beetwonden en een tetanusprik
B. Den Uyl: Donker Spanje
B. Den Uyl: Het landschap der levenden
B. Den Uyl: Vreemde verschijnselen
B. Den Uyl :De bloedende trein
R. de Obaldia: De Graff Zeppelin of de lijdensweg van Émile
I. De Ridder: Fine. Levenslang met Elsschot
A. de Routisie (pseud. van Louis Aragon): Irène
Ch. de Stoop: Vrede zij met u, zuster
L. De Vos: Paddenkoppenland
J. De Vries: Clausewitz
J. De Vries: De republiek
B. Dhooge: Sus Octopus
N. Dickner: Nikolski
M. Didden: Een gehucht in een moeras
G. Didelez & Joke de Vloed: Zwanenzang
K. Dijksterhuis: De spreeuw
H. Dorrestijn: De donkere kamer van Dorrestijn
H. Dorrestijn: Dorrestijns vogelgids
H. Dorrestijn: Dorrestijns natuurgids
H. Dorrestijn: Dudeljo!
F.M. Dostojewski: Misdaad en straf
F.M. Dostojevski: Herinneringen uit het ondergrondse
D. Draulans: In de putten
P. Drehmanns: Altijd maar begraven
P. Drehmanns: Erfsmet
P. Drehmanns: De begeleider
M.M. Driessen: Rivieren
M.M. Driessen: De pelikaan
E. Dujardin: En de sleutel is gebroken
B. Dumon Tak: Oorlogsdieren
P. Duncker: Hallucinating Foucault
M. Ebbertz: Het kleine mannetje Jaromir
P. Edmond: Bloem op de Kunstberg
C. Edvardson: Bränt barn söker sig till elden
D. Eggers: Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit
D. Eggers: Zeitoun
D. Eggers: Een hologram voor de koning
O. Eir: Land van liefde en ruïnes
W. Elsschot: Villa Des Roses
W. Elsschot: Lijmen
W. Elsschot: Het been
W. Elsschot: Tsjip
W. Elsschot: Pensioen
W. Elsschot: Het tankschip
W. Elsschot: Het dwaallicht
M. Engel: Beer
S. Enter: Grip
S. Enter: Compassie
J. Erpenbeck: Gaan, ging, gegaan
H. Fallada: Wat nu, kleine man?
H. Fallada: De drinker
H. Fallada: Een waanzinnig begin
G. Flaubert: Bouvard en Pécuchet
J. Franzen: De correcties
K. Freriks: De valk
H. Fried: Skärvor av ett liv
G. García Márquez: Honderd jaar eenzaamheid
G. Gazdanov: Het fantoom van Alexander Wolf
J.P. Geelen: Blinde vink
J. Geeraerts: Tien brieven rondom liefde en dood
B. van Loo: Elsschot, Antwerpen & Coraline
K. Glastra van Loon: De onzichtbaren
K. Glastra van Loon: De passievrucht
S. Goeminne: Ik was een steen
S. Goeminne: Het fantastische verhaal van Ferre en Frie
N. Gogol: Dagboek van een gek
N.V. Gogol: Dode zielen
I.A. Gontsjarow: Oblomow
D. Goulson: Geroezemoes in het gras
L. Graff: Gelukkige dagen
L. Graff: Je laatste foto
G. Grass: De blikken trommel
J. Green: Paper towns
D. Grossman: Zie: liefde
V. Grossman: Leven & lot
V. Grossman: Reis door Armenië
A. Grunberg: Kamermeisjes & soldaten
H.S. Haasse: Oeroeg
M. Haddon: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
M. Haenen: Pinguïns en de mensen
K. Hamsun: De koningin van Sheba en andere verhalen
K. Hamsun: Mysteriën
K. Hamsun: Victoria
P. Handke: Brieven en dagboeken
F. Handtpoorter: Als een kommerloze hond
B. Haring: Plastic panda's
S. Hartnett: Het tunnelkind
J. Heller: Catch-22
R. Hemker: Hoogmoed
A. Hemon: The Lazarus Project
W.F. Hermans: De donkere kamer van Damokles
W.F. Hermans: Paranoia
W.F. Hermans: De geur van een pasgestoomde deken
W.F. Hermans: Moedwil en misverstand
W.F. Hermans: Onder professoren
M. Heymans: Diep in het bos van Nergena
E. Hilsenrath: Nacht
E. Hilsenrath: De nazi en de kapper
E. Hilsenrath: De thuiskomst van Jossel Wassermann
E. Hilsenrath: Het sprookje van de laatste gedachte
E. Hilsenrath: Fuck America
E. Hilsenrath: De belevenissen van Ruben Jablonski
T. Hiraide: De kat
R. Hoban: Linger awhile
W. Hofman: Het vlot
W. Hofman: Wim
W. Hofman: Van Aap tot Zip
J. Hogg: Bekentenissen van een gerechtvaardigd zondaar
L. Hohl: Op weg door de nacht
D. Hooijer: Bosgrond en peredrups
B. Hrabal: Harlekijntjes miljoenen
B. Hrabal: Praagse ironie
P. Huff: Niemand in de stad
G. Janssens: De grap
T. Jeal: Stanley. The impossible life of Africa's greatest explorer
P.C. Jersild: De ondas kloster
J.R. Jimenez: Platero en ik
M. Johns: Serious drawings
C. Jones: De burcht
C. Jones: Inham
L. Jones: Meneer Pip
A. Jongstra: De tegenhanger
A. Jongstra: De avonturen van Henry II Fix
A. Jongstra: De heldeninspecteur
L. Jonsson: Wintervogels
L. Joris: Dans van de luipaard
L. Joris: Zangeres op Zanzibar
J. Joyce: Finnegans wake
M. July: No one belongs here more than you
F. Kafka: De gedaanteverwisseling
F. Kafka: Het proces
Kama & Seele: Cowboy Henk
D. Kehlmann: Het meten van de wereld
D. Kehlmann: Roem
I. Kertész: Onbepaald door het lot
J. Kessel: Dagvlinder
J.H. Khemiri: Ett öga rött
J.H. Khemiri: Montecore. En unik tiger
O.L. Kirkegaard: Otto is een neushoorn
K.O. Knausgård: Vader
M. Kolmisoppi: Bryssel
G. Komrij: Villa Pouca
W. Kotzwinkle: The Bear Went Over The Mountain
B. Koubaa: Vuur
B. Koubaa: De vogels van Europa
B. Koubaa: Dansen in tijden van droogte
J. Krakauer: De ijle lucht in
M. Krleza: De terugkeer van Filip Latinovicz
R. Kromhout: Igor, beer in nood
A. Kruijsen: Het lied van heer Halewijn
G. Kuijer: Hoe word ik gelukkig?
G. Kuijer: De Bijbel voor ongelovigen. Het Begin. Genesis.
A. Kurzweil: Bibliotheek van de misleiding
T. Lanoye: Sprakeloos
B. Le Bleu: Fwiet! Fwiet!
R. Lee: Lynx en andere verhalen
S. Lenaerts: Zeewater is zout, zeggen ze
J.T. LeRoy: Sarah
P. Levi: Het periodiek systeem
P. Levi: Het respijt
P. Levi: Liefde en meccano
P. Levi: De verdronkenen en de geredden
P. Levi: Zo niet nu, wanneer dan?
P. Levi & G. Tesio: Ik spreek je aan
P. Lievens: Vlucht van pluizen
B. Lindelauf: Negen open armen
A. Lindgren: Vi på Saltkråkan
A. Lindgren: De kinderen van Bolderburen
A. Lindgren: De gebroeders Leeuwenhart
A. Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
A. Lindgren: Nya hyss av Emil i Lönneberga
T. Lindgren: Dorés bibel
T. Lindgren: Till sanningens lov
T. Lindgren: Norrlands akvavit
T. Lindgren: Minnen
T. Lindgren: Klingsor
J. Littell: De welwillenden
J. Littell: Berichten uit Homs
J. Llamazares: De gele regen
E. Loe: Naïef. Super.
E. Loe: Doppler
J. Long: Het Jeruzalem-virus
A. Lubach: Bastaardsuiker
A. Maalouf: De geograaf van de paus - Leo Africanus
R. MacFarlane: De laatste wildernis
D. Machado: De muizen
M. Magnani: Branko
C. Malaparte: Kaputt
S. Márai: Vrede op Ithaca
L. Marsman: Het tegenovergestelde van een mens
Y. Martel: Life of Pi
R. Martin du Gard: Luitenant-kolonel de Maumort
F. Masereel: Geschichte ohne Worte
C. McCarthy: De weg
I. McEwan: Black dogs
V. Meijer: Miskend talent
P. Mennes: Kamermuziek
P. Mennes: Het konijn op de maan
H. Michaelis: Onvoorzien
H. Michaelis: Oorlogsdagboek
P. Michon: Roemloze levens
P. Michon: Vuur van Brigid en andere wintermythen
S. Millhauser: Dressler, een Amerikaanse dromer
D. Mitchell: Black Swan Green
D. Mitchell: The thousand autumns of Jacob de Zoet
J. Mitchell: In het oude hotel
C. Miyamoto & D. Vochelle: Le petit monde de Miki
K. Moeliker: De eendenman
W. Moers: De stad van de dromende boeken
W. Moers: Rumo & de wonderen in het donker
L. Moodysson: Döden & co.
U. Moore: Het geheim van Villa Argo
C. Morandini: Sneeuw, hond, voet
M. Morazzoni: De zaak Courrier
C. Morley: The haunted bookshop
A. Morriën: Mooi zijn je haren
E. Mortier: Godenslaap
E. Mortier: Afscheid van Congo. Met Jef Geeraerts terug naar de evenaar
E. Mortier: Gestameld liedboek
J. Mulder: Chez Stans
H. Mulisch: Het mirakel
H. Mulisch: Twee vrouwen
T. Mullen: The last Town on Earth
H. Murakami: Spoetnikliefde
I. Murdoch: A Fairly Honourable Defeat
R. Musil: De man zonder eigenschappen
C. Mutsaers: Harnas van hansaplast
Nescio: Boven het dal en andere verhalen
Nescio: De uitvreter
D. Niedekker: Kraai
S. Niffoi: De legende van Redenta Tiria
L. Nolens: Schok
L. Nolens: Een dichter in Antwerpen en andere gedichten
L. Nolens: Bres
A. Nothomb: De winterreis
J. Nys: Het wonderdrankje
J. Nys: De jacht op een voetbal
J. Nys: Geheime opdracht
J. Nys: Wie zoekt, die vindt
R. O'Hanlon: Naar het hart van Borneo
R. O'Hanlon: Tussen Orinoco en Amazone
R. O'Hanlon: Congo
R. O'Hanlon: De groene stad
B. Ohlsson: Gregorius
J. Oljesja: Afgunst
M. Ollivier: Wist je dat mijn broer breekbaar is?
G. Orwell: Happend naar lucht
G. Orwell: Dagboeken 1931-1949
A. Oz: Een verhaal van liefde en duisternis
C. Palahniuk: Stikken
C. Palahniuk: Snuff
O. Pamuk: Ik heet Karmozijn
M. Parr: De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
A. Pauls: De geschiedenis van het huilen
D. Peace: Tokyo Zero
G. Peek: A.D.
E. Peeters: De ontelbaren
E. Peeters: Oradour
K. Peeters: De postbode
K. Peeters: Acacialaan
K. Peeters: Het is niet ernstig, mon amour
K. Peeters: Mijnheer Sjamaan
K. Peeters & K. Vanhole: Bellevue / Schoonzicht
K. Peeters: Fijne motoriek
K. Peeters: Grote Europese roman
K. Peeters: Duizend heuvels
K. Peeters e.a.: Miavoye
K. Peeters: De mensengenezer
K. Peeters: Romeins dagboek
K. Peeters: Leer mij zwemmen
K. Peeters: De minzamen
K. Peeters: Georges
M. Peeters: Ik heb aids van Johnny Diamond
D. Pennac: In een adem uit ...: het geheim van het lezen
F. Pessoa: Het boek der rusteloosheid
Y. Petry: De achterblijver
P. Petterson: Paarden stelen
I.L. Pfeijffer: Het grote baggerboek
I.L. Pfeijffer & G. Bogatishcheva: De filosofie van de heuvel
I.L. Pfeijffer: Hoe word ik een beroemd schrijver?
I.L. Pfeijffer: Grand Hotel Europa
L. Pirandello: Ieder zijn beurt
M. Pirsig: Zen en de kunst van het motoronderhoud
L. Pleysier: Volgend jaar in Berchem
L. Pleysier: De Latino's
M. Pons: De seizoenen
C. Portis: True grit
J.C. Powys: Wolf Solent
T. Pratchett: Small Gods
J. Procházka: Koets naar Wenen
A. Proulx: Accordeonmisdaden
P. Pullman: Het noorderlicht
T. Pynchon: De regenboog der zwaartekracht
D. Quammen: Het lied van de dodo
R. Queneau: Dagboek van Sally
R. Queneau: Zazie in de metro
R. Queneau: Een barre winter
E.M. Remarque: Van het westelijk front geen nieuws
E.M. Remarque: De weg terug
D. Remmerts de Vries: Circus Pingies
G. Reve: Wolf
G. Reve: Tien vrolijke verhalen
M. Reynebeau: Struikelend door het leven
S. Ricard & C. Gaultier: Poolijs
J. Richter: De zomer van de snoek
C. Riddell: Louize en de listige kat
C. Riddell: Louize en het schoolspook
J. Robben: Birk
J. Roth: Radetzkymars
J. Roth: Job
J. Roth: De blonde neger en andere portretten
R. Rotthier: Hotel Fabiola
R. Rotthier & R. O'Hanlon: God, Darwin en natuur
D. Rovers: Elf
D. Rovers: Walter
J.K. Rowling: Harry Potter en de relieken van de dood
M. Ruijters: Inferno
L. Sachar: Gaten
G. Sahlberg: Aan het einde der tijden
J.D. Salinger: Negen verhalen
J. Saramago: Het verzuim van de dood
T. Schildkamp: Tussen hemel en aarde
B. Schlink: De voorlezer
A.M.G. Schmidt: Ibbeltje
R.H. Schoemans: H.M. Stanley
W. Schuyesmans: De winter van de Belgica
W.G. Sebald: Melancholische dwaalwegen
W.G. Sebald: Austerlitz
R. Seethaler: Een heel leven
S. Sem-Sandberg: De onzaligen van Łódź
Seth: Ventilatoren
J. Sfar & L. Trondheim: Eendenhart
J. Sfar & L. Trondheim: Armageddon
J. Sfar & L. Trondheim & Mazan: Jan-Jan de boeman
J. Sfar & L. Trondheim: Toverkunsten en tegenspoed
W. Shakespeare: MacBeth
W. Shakespeare: Titus Andronicus
I. Sinha: De mensen van beest
F. Sjöberg: De vliegenval
B. Sliggers: Dino's en draken. Fossielen in mythen en volksgeloof
A.L. Snijders: Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk
A.L. Snijders: Bordeaux met ijs
A.L. Snijders: Voordeel schutter
A.L. Snijders: Vijf bijlen
A.L. Snijders: Een handige dromer
A.L. Snijders: Brandnetels & verkeersborden
A.L. Snijders: Heimelijke vreugde 2
A.L. Snijders: Ruim water
A.L. Snijders & E. Harteveld: Koude oorlog aan de IJssel
H. Söderberg: Doktor Glas
D. Solstad: T. Singer
A. Solzjenitsyn: Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj
G. Soucy: Het meisje dat te veel van lucifers hield
G. Soucy: De onbevlekte ontvangenis
L. Spit: Het smelt
A. Stasiuk: Galicische vertellingen
J.K. Stefánsson: Zomerlicht, en dan komt de nacht
J. Steinbeck: Reizen met Charley
A. Steinhöfel: Het midden van de wereld
R.L. Stevenson: St. Ives
A. Strindberg: Corinne
A. Strindberg: Hemsöborna
N. Strycker: Dat gevederde ding
P.O. Sundman: De barre pooltocht
P.O. Sundman: De expeditie
P.O. Sundman: Twee dagen, twee nachten
P.O. Sundman: Trumslagaren
M. Suter: Small World
T. Tellegen: De tekening
N. Tepper: De lijfbard van Knut de Verschrikkelijke
N. Ter Linden: Willem Elsschot, een zoekende ziel
J. Terlouw: Koning van Katoren
P. Terrin: De bewaker
S. Tesson: Zes maanden in de Siberische wouden
S. Tesson: Berezina
S. Tesson: De sneeuwpanter
M. 't Hart: De vlieger
M. 't Hart: De gevaren van joggen
P. Theroux: Muskietenkust
T. Thijssen: Kees de jongen
P.F. Thomése: De onderwaterzwemmer
N. Tinbergen: Eskimoland
A. Tock: Een huis voor Martijn Bloemenstijn
L. Tolstoj: Jongensjaren
J. Topol: De werkplaats van de duivel
S. Tormans: Verhalen en reportages
S. Tormans: De zomer van 1976
J.-P. Toussaint: De badkamer
J.-P. Toussaint: De televisie
J.-P. Toussaint: Vluchten
J.-P. Toussaint: De waarheid omtrent Marie
L. Trondheim: Tikkie
L. Trondheim: Invalkrachten
L. Trondheim: Het staat in de sterren
L. Trondheim: Ruimtetuig
G. Tunström: Tjuven
M. Twain: De avonturen van Huckleberry Finn
A. Valens: Het compostcirculatieplan
E. Van België: Leopold III fotograaf
H. Van Daele: De Omgekeerde Dendermonde
H. Van Daele: Het huis aan de Bargiekaai
E. van de Vendel: Toen kwam Sam
W. Van den Broeck: Het beleg van Laken
S. van der Geest: Spinder
A.F.Th. Van der Heijden: Het leven uit een dag
A.F.Th. Van der Heijden: Vallende ouders
A.F.Th. Van der Heijden: Weerborstels
A.F.Th.: Het schervengericht
Ch. Van Gerrewey: Op de hoogte
P. Van Gestel: Nikki
P. Van Gestel: Al dat heerlijke verdriet
D. Van Heest: De verzopen katten en de Hollander
D. Van Heest: Het verdronken land
D. Van Heest: Parkeren in Hilversum
M. Van Hengel: Een knipperend ogenblik
H. Van Herrewegen: Aardewerk
K. van het Reve: Siberisch dagboek
K. Vanhole: Een demon in Brussel
K. Vanhole: O Heer, waar zijn uw zijstraten?
P. Van Loon: De griezelbus 0
J. Van Mersbergen: De grasbijter
J. Van Mersbergen: De hemelrat
J. Van Mersbergen: Morgen zijn we in Pamplona
J. Van Mersbergen: Zo begint het
D. Vann: Legende van een zelfmoord
D. Van Reybrouck: Congo. Een geschiedenis
D. Van Reybrouck: Twee monologen
D. Van Reybrouck: Revolusi
A. Van Schendel: Over boeken
I. Van Strijtem: Storm
K. Van Zomeren: Een jaar in scherven
K. Van Zomeren: Nog in morgens gemeten
K. Van Zomeren: Het dier in het dier
K. Van Zomeren: Het verlangen naar hazelworm
K. Van Zomeren: Zomer
K. Van Zomeren: Naar de natuur
K. Van Zomeren: De bewoonde wereld
K. Van Zomeren: Alptraum
C. Vekeman: Mensen als ik
D. Veldman: Egidius Donker ra-ra boem-boem
K. Verheul: Kleine knieval
D. Verhulst: Problemski hotel
D. Verhulst: Mevrouw Verona daalt de heuvel af
D. Verhulst: Godverdomse dagen op een godverdomse bol
K. Verleyen: De torenkamer
A. Vermeylen: De wandelende jood
S. Veronesi: Kalme chaos
S. Vestdijk: Terug tot Ina Damman
G. Vidal: Kalki
K. Vidal & S. Vanfleteren: Futur simple
E. Vila-Matas: Bartleby & Co.
E. Vlaminck: Brandlucht
E. Vlaminck: Miranda van Frituur Miranda
O. Vuong: Op aarde schitteren we even
J.J. Voskuil: Requiem voor een vriend
J.J. Voskuil: De moeder van Nicolien
J.J. Voskuil: Bij nader inzien
J.J. Voskuil: Binnen de huid
J.J. Voskuil: En ook weemoedigheid
J.J. Voskuil: De dood van Maarten Koning
J.J. Voskuil: Het A.P. Beerta-Instituut
J.J. Voskuil: Vuile handen
J.J. Voskuil: Plankton
J.J. Voskuil: Meneer Beerta
J.J. Voskuil: De buurman
J.J. Voskuil: Reisdagboek 1981
J.J. Voskuil: Terloops
J.J. Voskuil: Buiten schot
J.J. Voskuil: Mensenkinderen
D.F. Wallace: Infinite Jest
G. Wallraff: Heerlijke nieuwe wereld
S. Waters: The Night Watch
E. Waugh: De laatste latinist
D. Weber: Duivendrop
L. Weemoedt: De ziekte van Lodesteijn
J. Weil: Leven met de ster
J. Weil: Mendelssohn op het dak
A. Weisman: De wereld zonder ons
E. Weiss: De ooggetuige
G. Wescott: De slechtvalk
F. Westerman: Ararat
F. Westerman: De graanrepubliek
F. Westerman: Stikvallei
K. Wiedemann: Schaduwen
L.H. Wiener: Bomen die te mooi zijn moeten worden omgezaagd
L.H. Wiener: In zee gaat niets verloren
T. Wieringa: Alles over Tristan
T. Wieringa: Joe Speedboot
T. Wieringa: Ik was nooit in Isfahaan
T. Wieringa: Caesarion
T. Wieringa: Ga niet naar zee
T. Wieringa: Dit zijn de namen
T. Wieringa: Honorair kozak
T. Wieringa: De heilige Rita
N.M. Wijnberg: Divan van Ghalib
H. Wijnhoven: De merel
H. Wijnhoven: De Turkse tortel
A. Wilkinson: De ijsballon
R. Wille: Het beeld
Winshluss: Pinokkio
D. Wittenberg: Binnen is het donker, buiten is het licht
J. Wolkers: Horrible tango
V. Woolf: Mrs Dalloway
Z. Zivkovic: Het laatste boek
G.J. Zwier: Naar de rand van de kaart
G.J. Zwier: De omweg naar Paaseiland

bliksem in het WNT

zondag blaarmeersendag

Er zwommen futen en kikkers, men verkocht er ijs. Mensen zaten, hingen en zwommen, gooiden met peuken en dronken bier. Mensen fietsten over onverharde paden, een hond zat met zijn leiband vast aan een paal. Ik keek er naar konijnen, futen en kikkers. Ik kocht er ijs. Op de achtergrond zag ik zeven treinen.